Persbericht

Een GPS of global positioning system is de commerciële naam voor een wereldwijd satellietplaatsbepalingssysteem. Eens de gps-antenne uw positie heeft bepaald aan de hand van een satellietsignaal, loodst uw navigatiesysteem u naar de gewenste plaats volgens de reisweg die u hebt geselecteerd: de kortste, de snelste, enzovoort. Dit is uitermate handig wanneer u ergens naar toe moet en u niet zo handig bent in kaart lezen. 

Er bestaan twee varianten in GPS-systemen. Je hebt de ingebouwde GPS en de draagbare GPS. De draagbare gps-systemen zijn momenteel het meest in trek. Dat komt dat ze een zeker vrijheid geven. U kan een draagbare GPS in de auto gebruiken, maar ook te voet of op de fiets.

U heb niet alleen keuze in GPS-systemen maar in de kaarten van het GPS toestellen bestaan er verschillen. Welk merk van gps u ook kiest, de kaart die het gebruikt komt altijd van één van de twee grote wereldwijde spelers. Belangrijker dan de fabrikant van de kaart is echter dat de kaart up-to-date is. U hebt er baat bij dat er zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met de allerlaatste wijzigingen.
Als u nooit buiten de grenzen gaat, volstaat een kaart van de Benelux. Maar het is aan te raden om een kaart te kiezen dat heel Europa dekt. U moet wel nakijken of die dan ook de voormalige Oostbloklanden dekt of beperkt is tot West-Europa. Opgelet, de “hoofdroutes in Europa” brengen u niet naar een bepaald adres. Ze helpen u hoofdzakelijk om in grote lijnen uw reisweg te bepalen. Globetrotters kunnen baat hebben bij een meer geavanceerd model dat behalve Europa ook de Verenigde Staten en Canada in het geheugen heeft zitten.

Nadat u heeft vastgelegd welke kaarten u wenst op uw GPS-toestel is het noodzakelijk om ook even stil te staan welke routes u kunt volgen. Behalve de klassieke routes (al dan niet over de snelweg, de snelste, de kortste enz.) stellen sommige modellen ook een toeristische of goedkope route voor.
De laatste generatie van GPS-systemen biedt ook verkeersinformatie in real time aan, onder meer op basis van de informatie van Gsm-operatoren. Die kunnen immers meteen vertragingen detecteren en de snelheid en concentratie van hun abonnees bepalen. Maar het voordeel is slechts theoretisch: de toestellen zullen u laten omrijden via alternatieve routes die op hun beurt zeer snel verzadigd zullen zijn.

De laatste generatie GPS-toestellen bieden ook nog extra functies aan zoals het detecteren van flitspalen. Vaak hebben ze ook nog andere toepassingen: een mp3-speler, foto- of videoweergave enz. Aan u om uit te maken of u die gadgets de moeite waard vindt. Op sommige navigatiesystemen kunt u overigens uw adressenbestand uit Outlook downloaden, zodat u die bestemmingen niet manueel hoeft in te voeren.

Wat voor toetsel u ook kiest, het is belangrijk dat het apparaat de mogelijkheid aanbiedt om een up-date te verrichten. Kaarten kunnen namelijk snel verouderen. Elke maand worden zo’n 100 rotondes aangelegd in de Europese Unie. De voornaamste fabrikanten hebben nu een update-beleid uitgewerkt, maar in theorie is het voldoende om een GPS eens om de 2 jaar up te daten, aldus Test Aankoop.

Zolang uw GPS toestel u bestemming weet te bereiken heeft u altijd een praktische gids bij de hand. 

Bron: EMEA Persberichten Publicatie Platform