Een waterverzachter zal de hardheid van het water verminderen. De hardheid van het water wordt bepaald door de hoeveelheid calcium en magnesium en dit kan verschillen per regio. Hard water kan apparaten zoals een wasmachine of vaatmachines beschadigen doordat de aanwezige calcium of magnesium zich gaat vasthechten aan leidingen en in het bijzonder op het verwarmingselement van het apparaat.
Om dit te voorkomen worden er waterverzachters gebruikt. Een waterverzachter is een chemische stof die calcium en magnesium deeltjes uit het water onttrekt. Hierdoor kunnen ze niet neerslaan op de onderdelen van apparaten.
Niet al het leidingwater heeft dezelfde hardheidsgraad. Elke regio heeft een eigen waterhardheid.
Dat komt omdat de hoeveelheid kalk aanzienlijk uiteen kan lopen.
Ook al wordt al het leidingwater in België als drinkbaar water bestempelt, toch kan leidingwater met een te hoge hardheidsgraad na verloop van tijd voor een aantal ongemakken zorgen.
Gelukkig bestaan er ook hier oplossingen dankzij de waterverzachter.
Een waterverzachter is op het einde van de rit geen onnodige luxe. Op korte termijn zal je apparatuur dan misschien nog geen last ondervinden van hard water, maar op langere termijn zal deze toch een spelbreker worden. Elektrische apparaten die het na verloop van tijd begeven, douche wanden die verdoffen, kranen die lekken of het begeven,… De oorzaak is steeds: kalkafzetting door te hard water.
Gelukkig bestaat er ook een oplossing tegen hard water, waterbehandeling door middel van een waterverzachter gaat het probleem bestrijden. Wanneer de waterverzachters rechtstreeks op je aanvoerleiding wordt aangesloten dan haalt deze al een groot deel van de kalk uit het water.
Een waterverzachter installeren is een hele klus. Het is daarom aan te raden om beroep te doen op een ervaren installateur voor het plaatsen, afregelen en onderhouden van de waterverzachter.
Het gaat per slot van rekening om drinkwater en een verkeerde plaatsing of afregeling kan wel wat gevolgen voor je gezondheid met zich meebrengen.
Er zijn verschillende types waterontharders op de markt, maar de meeste werken op basis van een kunsthars. Die trekt tegelijkertijd kalk uit het leidingwater aan en geeft natriumionen af. Het ontharde water spoelt vervolgens verder naar de binnenleidingen. Als de harsbolletjes verzadigd zijn met kalk, worden ze automatisch gespoeld met zout waarna ze opnieuw hun onthardende functie kunnen vervullen. Het spoelwater wordt vervolgens afgevoerd naar de riolering en de cyclus kan herbeginnen.
Voor je weet welk type waterverzachter je best neemt is het goed om even na te kijken hoe veel de waterhardheid van jouw leidingwater bedraagt. Dat kan je heel eenvoudig opzoeken op het internet, daar kan je de waterhardheid per gemeente vergelijken. Houdt in het achter hoofd dat je vanaf 22-32 °F kan spreken van hard water.
Bron: EMEA Persberichten Publicatie Platform