Het is cruciaal dat de buitenste verpakkingslaag cruciale informatie weergeeft van het omhulde product. Bijvoorbeeld het weergeven wanneer het product geproduceerd is, waar het geproduceerd is en wat de vervaldatum van het product is.
Die cruciale informatie moet dagelijks aangepast worden en kan dus niet standaard op de verpakking worden gedrukt. De informatie moet dus achteraf door middel van een codering aangebracht worden.
Er bestaan verschillende technieken en technologieën voor het coderen van verpakkingen.
Zo heb je bijvoorbeeld de Thermal transder printer, Inkjet, Hot Foil Coder, Etiketten en een Laser.
Elke technologie heeft zijn specifiek toepassingsgebied. In dit artikel geven we aan handig overzicht van elke techniek met zijn eigenschappen.
- De Thermal Transfer printer
Deze printer print vooral informatie zoals een datum, tijd, lotnummer, logo en barcode. Dit aan een resolutie van 300 dpi.
Met een Thermal transfer printer wordt de informatie meestal direct op de verpakkingsfolie geprint, maar het komt ook voor dat de informatie op een etiket wordt geprint.
Een print van een Thermal Transfer printer kan je herkennen aan het minimum aan tekst.
Denk bijvoorbeeld aan de vervaldatum aan de achterkant van een koekjesverpakking.
Deze zal wellicht met dit type printer gedrukt zijn.
- De Inkjet printer
Dit type printer wordt vooral gebruikt om informatie te drukken op poreuze materialen, denk bijvoorbeeld aan medicijnen of glazen bokalen.
De Inkjet printer werkt fijner dat een Thermal Transfer printer. Het kan drukken met een hoge resolutie van 600 dpi en tot van 1 tot 4 regels tekst, logo’s en barcodes.
In het Inkjet printer gamma heb je twee verschillen types. De klein karkater Inkjet CIJ (Continuous Ink Jet) en de groot karakter Inkjet DOD (Drop om Demand).
De klein karakter Inkjet kan doorheen het hele verpakkingsproces een bepaalde informatie code blijven drukken. De groot karakter Inkjet print zijn codering enkel af op geselecteerde producten.
- Het Etiketteren
Wanneer je werkt met etiketten wordt de informatie niet op het product maar op het etiket zelf gedrukt waarna het etiket aangebracht wordt op het product.
Deze methode wordt vooral gebruikt op producten met een moeilijkere vorm, bijvoorbeeld shampoo flessen, of op producten met een transparante verpakking, bijvoorbeeld voorverpakte sla.
Er bestaan verschillende soorten etiketteertoestellen zoals alleenstaande etiketeertoestellen of complete op maat gemaakte etiketteersystemen. Eventueel zijn deze etiketteertoestellen ook van een printer voorzien. - De Laser
De laser printer is een alternatief voor de Inkjet printer.
Net als de Inkjet printer is de laser printer zeer interessant voor het afdrukken van coderingen op etiketten, folie en dergelijken.
De Laser print een hoog kwalitatieve markering zonder verbruikskosten en wordt daarom steeds meer en meer gebruikt. - De Hot Foil coder
De Hot Foil Coder heefts reeds jaren een zeer goede reputatie in de farmeceutische- en voedingssector. Vooral bij etiketteertoepassingen met zeer hoge snelheden wordt deze Hot Foil Coder nog steeds gebruikt.
Dit type printer drukt zijn code eerst af op een soort folie dat nadien verwarmd wordt en als het ware versmelt de verpakking van het product.
Het is belangrijk dat der juiste print technologie wordt gekozen. Het moet overeen stemmen met de aard van het product en de te drukken tekst. Het is aan te raden om eerst een grondige analyse uit te voeren alvorens je een printapparaat aanschaft.
Bron: EMEA Persberichten Publicatie Platform